zondag, juli 18, 2004

Het "Croiset-complex" ? Tarara....

In Frankrijk was er twee keer opschudding onstaan door een zekere Marie L.
Toen ze bij de politie verslag kwam doen dat ze op de Parijse RER door 6 Magrebijnen was aangevallen omdat ze vermoedden dat ze joodse was... Ze hadden haar haren afgeknipt, hakenkruisen op haar lichaam getekend en haar kleren gescheurd. Ook gooiden ze de kinderwagen omver met haar 13 maanden oude kind erin. Gans Frankrijk in rep en roer, Chirac komt haar persoonlijk zijn medeleven betuigen, en er werd alom in de natie druk gepraat over oprukkend antisemitisme, demonstraties alom. Na enig onderzoek bleek dat Marie dat allemaal mooi verzonnen had, ze bleek zelfs niet eens Joods te zijn.

In de pers en in psycho-sociologisch geleerde kringen noemen ze dit nu het "Croiset-complex", naar de Nederlandse acteur van Joodse afkomst Jules Croiset, die in 1987 een ontvoering had geveinst, nadat hij zich openlijk had verzet tegen een toneelstuk van Fassbinder dat hij als antisemitisch beschouwde.

Mmmm.... ik zou dit dan eerder het Cudell-complex noemen, ere wie ere toekomt. In de zomer van 1984 (dus 3 jaar voor de "ontvoering" van Croiset) werd de flamboyante burgemeester Guy Cudell van Sint-Joost-ten-Node ontvoerd en kon hij zich naar eigen zeggen zichzelf bevrijden en terug naar huis vluchten. Deze thuiskomst en bijhorende persconferentie was een waar media-gebeuren, waar Guy zich ontpopte tot een eerste klas entertainer. Bijna niemand die de ganse ontvoeringsstory geloofde, maar Cudell werd er bij de kiezers van Sint-Joost niet minder populair om.