donderdag, juli 15, 2004

Mendoza verhuist naar Donetsk

Andres Mendoza, de Peruviaanse spits van FC Brugge heeft getekend voor Metallurg Donetsk, de tweede ploeg van Donetsk. (Originele website heeft die ploeg trouwens, scroll vooral goed naar beneden!)
Donetsk ligt in het zuidoosten van Oekraine, en komt af en toe in het buitenlands nieuws wegens de Champions League maar ook wegens de talloze mijnrampen met vele slachtoffers. Buitenlandse voetbalploegen houden hun hart vast als ze moeten spelen tegen Donetsk, dat je vanuit de hoofdstad Kiev enkel kan bereiken met een trage nachttrein of iets vlugger met een aftands rammelend Antonov vliegtuig waarin je constant doodsangsten uitstaat.

De voetbalploeg van de mijnen ("Shaktar", wat schachten betekent) is nummer 1 in de stad, maar nummer 2, de ploeg van de (zwaar vervuilende) metallurgiefabriek heeft grote ambities. Zowel in de mijnen als in de metallurgiefabriek werkte Stakhanov, destijds het illustere symbool van werkijver onder de Sovjets. De stad is nu in de greep van de mafia, die alle opportuniteiten aanwendt voor witwasserij, zoals onnodige bouwwerken, het 3 maal per jaar heraanleggen van voetpaden, en dure voetbalploegen. Voetbal is nu zeer populair in Donetsk, waar het loon van een ziekenhuisdokter 50 (ja, VIJFTIG)Euro per maand bedraagt, en dat van een voetballer ongeveer het vijf-duizend-voudige hiervan. Maar zoals altijd en overal houden brood en spelen het gewone volk mak. Maar Ivan-met-de-chapka durft zijn zuurverdiende geld niet eens op een bankrekening te zetten, want dikwijls gaat de bankier met zijn geld lopen, gaat de bank failliet, of kan hij zijn geld niet eens afhalen wanneer nodig. Er is in Oekraine geen enkele bankwet die de consument beschermt.
Andres Mendoza geeft toe dat hij niet voor de sportieve uitdaging maar wel voor het geld gaat. Hij kan in Donetsk een veelvoud van in Brugge opstrijken. Goede raad aan Andres: laat uw salaris in harde valuta in Zwitserland storten, dan brengt het wat op en kan je er ooit aan.